Rackets

Badmintonrackets

Badmintonrackets bestaan uit een frame en bespanning. Tot ongeveer 40 jaar geleden werd er gespeeld met een houten racketframe met een darmbespanning. Hierna volgde het aluminium racketframe, deze waren al een stukje lichter dan de houten. Tegenwoordig bestaan er volledig graphite rackets met een dunne multivezelbespanning.
Rackets zijn verkrijgbaar van 10 tot 200 euro (en nog wel duurder). Voor mensen die beginnen is een racket van rond de 40 à 50 euro aan te bevelen. Het prijsverschil zit voornamelijk in de materialen die in het racket verwerkt zijn.


Materiaalsoort

De goedkopere rackets zijn vaak van aluminium. Dit is een goedkope en sterke materiaalsoort, maar wel vrij zwaar. Duurdere rackets zijn gemaakt van materialen zoals carbon of graphite. Dat is een kunststof die voor de stevigheid versterkt is met koolstofvezels. Badmintonrackets van rond de 80 gram zijn al geen uitzondering meer. Het voordeel van lichte frames is dat zij zeer snel hanteerbaar zijn. Zeker goede, technisch begaafde badmintonners geven vaak de voorkeur aan de lichtere rackettypes. Minder geoefende spelers kunnen het fijner vinden om met een iets zwaarder racket te spelen. De voorkeur is persoonlijk.

Met een lichter racket kan je minder hard slaan, maar wel preciezer. Wil je hard slaan, dan heeft een zwaarder racket de voorkeur boven een lichtere.


Blad

Niet alleen het gebruik van materialen, maar ook de vorm van een blad heeft tegenwoordig veel aandacht. Veel fabrikanten brengen wide body bladen op de markt. Deze zeer dunne bladen met een breder profiel zorgen ervoor dat een blad nog stijver in de slagrichting wordt. Doordat het blad dunner is, heeft het minder luchtweerstand. Ook zijn er long body bladen op de markt. Door de langere snaren heb je meer slagkracht. Dit geeft een grotere trampoline effect, maar minder controle. Verder proberen de fabrikanten de 'sweet spot' te vergroten. Dit is het gebied binnen de bespanning waarbij de shuttle optimaal geraakt kan worden.


Bespanning

Er zijn vele soorten bespanningen. In de 'goedkopere' rackets zie je vaak nylonbespanningen, terwijl in de duurdere sterkere kunststofvezels zijn gebruikt. Er kunnen flinke verschillen zitten in de sterkte van de bespanning.

Een normale wedstrijdbespanning is tussen 8,5 en 9,5 kilogram. Dit zijn de rackets die je normaal koopt bij de leverancier tot ongeveer €100,-. Duurdere rackets hebben vaak een bespanning tussen 9 en 10 kilogram. Hierbij geldt dat hoe harder de bespanning, hoe minder hard je kunt slaan. Maar wel weer preciezer. Bij een minder harde bespanning maak je gebruik van het trampoline effect. De bespanning helpt je om meer snelheid in de shuttle te krijgen.


Shaft (steel)

Tegenwoordig zie je alleen nog maar kunststof (carbon of graphite) en aluminium shafts. De shaft bepaalt voor een groot gedeelte de speeleigenschappen van een racket. Eén eigenschap is hier van belang, namelijk de flexibiliteit. De regel bij de flexibiliteit is: rackets met een flexibele steel hebben een groter trampoline-effect. Spelers met weinig kracht, die het racket dus niet zoveel kunnen versnellen, kunnen met een flexibele steel harder en dieper slaan. Een flexibele steel heeft als nadeel dat je minder precisie en controle over de shuttle hebt. Vaktermen die hier gebruikt worden zijn: flex, medium flex en stiff.


Balans

Er zijn drie soorten rackets op de markt verkrijgbaar die elk hun eigen balans hebben.
Balans zegt iets over waar het meeste gewicht in een racket zit.

Onderscheiden worden:

Head Heavy (kop zwaar):
Dit betekent dat er meer gewicht in het blad van je racket zit. Hierdoor kan je harder slaan, maar je racket is minder wendbaar.
Dit racket is het meest geschikt voor de aanvallende speler.

Even Balans (in balans):
Dit racket is, zoals de term het al zegt in balans. Dit is een soort van gulden middenweg tussen de twee andere soorten.
Dit racket is met name geschikt voor de speler die zowel aanvalt als ook verdedigd.

Head Light (handvat zwaar):
Deze rackets zijn zeer wendbaar, omdat het gewicht in het handvat zit. Ze zijn zeer wendbaar en daarmee goed om mee te verdedigen. Voor een harde slag moet je echter wel heel veel polskracht hebben.
Dit racket is met name geschikt voor de verdedigende speler.

Bij onze vereniging hebben we een tas met diverse soorten rackets. Deze kan je lenen (vraag het even aan de trainer) om te kijken wat jij een prettig racket vindt. Deze rackets zijn beschikbaar gesteld door Intersport Van der Veen.