Nieuwskoppen

Welk racket past bij mij?

Het badmintonracket is in de afgelopen 40 jaar enorm verbeterd. Daarbij is het materiaal van verlijmde delen uit hout, staal of aluminium ontwikkeld naar een one piece racket van kunststof materialen, zoals glasfiber, carbon, grafiet, etc. en bijna altijd een mix van lichte sterke kunststoffen. Het racket is daardoor veel lichter geworden, meestal tussen de 80 en 90 gram. De bespanning, vroeger nylon of darm, is ook enorm verbeterd. Lichter, veerkrachtiger en vooral duurzamer. Het zijn meestal extreem dunne gevlochten kunststoffen en darm zie je niet meer. Er zijn veel verschillende types bespanning te koop en doordat de rackets en de bespanning veel sterker zijn, wordt er ook zwaarder bespannen. Waar vroeger 8 kg als maatstaf gold is 15 kg tegenwoordig geen uitzondering. Een zwaar bespannen racket speelt niet prettiger. Acht tot tien kilo is het meest gangbaar. Topspelers spelen vaak met een zwaardere bespanning.

Nieuwe rackets hebben meestal een zogenaamde fabrieksbespanning, maar soms kun je zelf de bespanning kiezen en het bespangewicht in KG aangeven. Dit is ook het geval als je een nieuwe bespanning op je racket wilt. De gripdikte is tegenwoordig bijna altijd G4 en staat op het plastic verbindingsstuk tussen grip en steel. Een G3 grip is dikker en G2 is de dikste. Als je een dikkere grip prettiger vindt kun je er griptape om wikkelen. Dit is in diverse soorten, merken en diktes te koop. Het helpt bovendien als je grip na een tijdje glad wordt. Doordat het racket veel geavanceerder is geworden, zijn ook steeds meer verschillende types te koop en variëren de prijzen ook enorm, waarbij het duurste racket niet voor iedereen ook het fijnste en beste racket is. Dit maakt het erg lastig om “het” racket te kopen waar jij het lekkerst mee speelt en de prijs die je er voor over hebt. Je kunt er alleen achter komen door er mee te spelen en zelfs dan is het nog lastig om een keuze te maken. Los van het feit of je een aanvallende of verdedigende speler bent, is ook je lichaamsbouw, lengte, kracht en mobiliteit van belang. Je zult ook merken dat je timing met een head heavy racket anders is dan met een head light racket. Er zijn mensen die overal mee kunnen spelen maar voor anderen is het een “zoektocht”.

Op het racket staan de eigenschappen meestal op de zijkant van de steel of op het blad.
Om het wat gemakkelijker te maken hierbij belangrijkste verschillen:

• Head Heavy (HH) De balans van het racket is “topzwaar” hardere slag
• Even Balance (EB) De balans van het racket is “in balans” gemiddeld
• Head Light (HL) De balans van het racket is “toplicht” beweeglijker
• Steel Stiff (S) De steel is stijf meer controle, minder ver
• Steel medium flex (MF) De steel is medium flexibel neutraal/ gemiddeld
• Steel flexibel (F) De steel is flexibel minder controle, verder

Let op verschillen in gewicht, de gripdikte en bespanning. Vraag je trainer om advies en de testrackets. De testrackets gaan rouleren in de sporthallen.

Prijslijst en specificaties Racketbag INTERSPORT 2018/19

Eigenschappen BCA PRIJS
YONEX
1. Voltrix Power Assault 85 gr Head heavy/ Stiff €60
2. Nanoray 6 88gr Head light/ Stiff €40
3. Nanoray 50 FX 83gr Head light/ flexible €80
CARLTON
4. Powerflow 7000 84gr Head heavy/ med €70
5. Powerflow 6000 84gr Head heavy/ med €50
6. Heritage V 3.0 86gr Head light/ flexible €40

--------------------------------------------------------------------------
UITVERKOOP INTERSPORT TESTRACKETS 2017/2018
2. Yonex Arcsaber 6FL 83gr (EB/F) €86
6. Yonex Nanoray 6 88gr (HL/S) €86
7. Carlton Vapour TrailTour 87gr (EB/MF) €100
10. Carlton Circo Blade 360 86gr (HL/F) €65
11. Carlton Iso Exteme7500 87gr (HH/S) €48
13. Carlton Fireblade 200 86gr (HL/MF) €56
Heb je interesse, vragen of wil je testen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact informatie

Algemene informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Leden Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bestuurlijk: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.