Blessures voorkomen

Opwarming en afkoelen zijn belangrijke activiteiten om blesures te voorkomen.

De opwarming of warming-up vermindert de kans op blessures en is een essentieel onderdeel van sportbeoefening. Opwarmen doe je om jezelf geleidelijk aan fysiek en mentaal voor te bereiden op een sportinspanning.

Het doel van het ‘fysieke aspect’ van de algemene opwarming is het functioneren van je hart, bloedsomloop, longen en spieren op een hoger niveau te brengen dan in rust. Om die reden bevat een goede opwarming oefeningen die het cardiovasculair systeem (hart en bloedvaten) en de spieren stimuleren.

Doordat de spieren beter doorbloed worden, ontvangen ze meer zuurstof. Hierdoor overweegt de aerobe energielevering en wordt er minder melkzuur gevormd. De zenuwreceptoren worden gevoeliger en de zenuwgeleidingssnelheid neemt toe. De stofwisselingsprocessen verlopen sneller, waardoor de spieren makkelijker beschikken over de nodige energie. De verhoogde weefseltemperatuur werkt blessurepreventief. Hoe beter de spieren doorbloed zijn, hoe soepeler ze worden. Gewrichten worden beweeglijker en de rekbaarheid van pezen en ligamenten neemt toe.

De warming-up is ook een uitstekend moment om je te concentreren en mentaal op te laden voor de komende fysieke inspanning. Voorbeelden van actieve opwarming zijn joggen, fietsen of grondgymnastiek (‘calisthenics’).

Naast deze vorm van actief opwarmen, kan de warming-up ook passief gebeuren. Dit type opwarming kan zinvol zijn als er veel tijd ligt tussen de opwarming en de sportinspanning. Bij passieve opwarming stijgt de lichaamstemperatuur door externe middelen (bijv. douche, sauna) en niet door het uitoefenen van een fysieke activiteit.

De vereiste duur en intensiteit van de actieve opwarming is persoonsgebonden en onder meer afhankelijk van je conditie. Een goede intensiteit geeft je het gevoel dat je spieren opgewarmd zijn. In het algemeen is dit het geval als je ademhaling licht versnelt en je licht tot mild transpireert, zonder echt vermoeid te geraken.

De actieve warming-up moet gebeuren binnen een redelijke termijn voor de eigenlijke sportactiviteit. Anders gaat het nut verloren.

De cooling-down of afkoeling heeft als functie je lichaam en geest tot rust te laten komen na een fysieke inspanning. Het al dan niet uitvoeren van een cooling-down hangt af van de intensiteit van de inspanning. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, heeft cooling-down geen effect op spierpijn ten gevolge van de sportinspanning.

Afkoelen doe je door de intensiteit van het sporten geleidelijk aan af te bouwen, bijvoorbeeld door na het hardlopen op het einde van de training nog enkele rondjes op een traag tempo te lopen. Bij sommige sporten behoort een cooling-down tot de traditie (bijv. uitschaatsen, uitlopen, uitzwemmen), bij andere sporten is dit organisatorisch moeilijker (bijv. na een wedstrijd of na de beëindiging van de huur van een sportterrein).

Net zoals de warming-up, kan ook de cooling-down actief en passief gebeuren. Een passieve afkoeling is het rustig gaan zitten of liggen. Een actieve cooling-down wordt ook wel ‘warming-down’ genoemd, aangezien dit kortweg neerkomt op het omgekeerde van een warming-up, namelijk een rustige afbouw van de intensiteit van de fysieke inspanning.

Het is belangrijk dat de cooling-down gebeurt net na de eigenlijke sportactiviteit. Anders gaat het nut verloren. Stretching of het rekken van de spieren kan een onderdeel uitmaken van de cooling-down.

Contact informatie

Algemene informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Leden Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bestuurlijk: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.