Interviews vrijwillegers

Suh bedankt! Het verhaal van Suh!

Het verhaal van Sumiko.

Ok, Sun-Suh ofwel Sumiko Yamaguchi, maar voor ons beter bekend onder de naam Suh

36 jaar geleden begon Su in Smilde bij de badmintonclub. Van Chris van Beesen heeft zij de sport geleerd. DSCF8533Ze was het niet altijd met hem eens, maar hij was een geweldige trainer zo vertelt Suh. Zij speelde daar eerst in de zesde klassen en stroomde door naar de vierde klassen waarna zij vervolgens nog een klasse oversloeg en kampioen werd in de tweede klasse. Ze heeft in de bondscompetitie landelijk 1 jaar meegedaan. Ze had dus zeker talent.

Zij begon trainingen te geven in Bovensmilde en in het begin waren er 8 deelnemers. Op haar eigen sociale manier en kundigheid wijze heeft ze deze groep laten groeien tot wel 60 personen en was zij verscheidene avonden in de week in de gymzaal te vinden. Zij trainde altijd recreanten en haar motto was vanaf het begin: "Het moet vooral leuk zijn"!

Mensen laten spelen, de partij niet verstoren en tips pas geven nadat de shuttle op de grond ligt.
In totaal is Suh 23 jaar verbonden geweest met de badmintonvereniging in Bovensmilde en met veel "oud" spelers en leerlingen heeft zij nog goed contact.

In de periode dat Suh zelf nog wedstrijden speelde moesten ze ook eens tegen een club uit Delfzijl. Bij het verlaten van de zaal bestelde Suh gekscherend 2 kilo Hollandse garnalen.
Na een aantal maanden moest haar team in Delfzijl spelen en kwam er prompt 2 kilo garnalen op tafel. Tijdens de wedstrijd heeft Suh de garnalen zitten pellen en de hele zaal rook er naar. Ook de weken daarna nog.

Na Bovensmilde is zij naar BC de Wouden gegaan. Tijdens die periode heeft zij in Leeuwarden haar trainersdiploma gehaald. Als uitzondering heeft Suh van de bond het examen mondeling mogen doen i.v.m. de taal. Gelukkig speelde ervaring een grote rol en heeft ze glansrijk het diploma behaald.

Ook heeft Suh bij Bc Assen=badminton club Assen in de Spreng les gegeven en in de Timp en tegelijkertijd trainde zij ook op maandagavond een groep in Peelo.

DSCF8536De laatste 8 jaar is zij trainster van de donderdagmorgengroep in Peelo.
Een gezellige groep mensen van allerlei leeftijden en niveau's, maar vooral gezellig. Tussen de 2 uur spelen is er altijd een pauze in de kantine. Wie iets te vieren heeft trakteert en Suh trakteerde niet alleen op de eerste donderdag van het nieuwejaar omdat zij op 1 januari jarig was, maar ook verzon zij in de loop van het jaar nog wel eens een aanleiding om ons op heerlijke hapjes te trakteren.
Aan het eind van het seizoen gaat de donderdaggroep een ochtendje fietsen of boerengolf spelen en 's avonds wordt de dag gezellig afgesloten met een etentje of een BBQ bij iemand thuis of bij Suh thuis in het gezellige brugwachtershuisje in Smilde.
Ook hebben een aantal badmintonsters een workshop sushi maken met Suh gedaan en ook dat was gezellig en kundig.

Op 5 december komt Sinterklaas langs op de groep en vraagt Suh zich, slap van de lach af, wie die Sint toch is die alles van haar weet. Een lang gedicht waar aan alle leden van de groep hebben meegeschreven vond ze erg leuk.

In de jaren dat Suh bij de donderdaggroep training gaf, heeft Suh in haar privé leven veel meegemaakt en vond ze bij "haar" donderdaggroep ook steun en troost en werd er af en toe wel een traantje geplengd. Er was altijd een luisterend oor voor haar of een troostende schouder, maar zelf had ze ook altijd tijd en belangstelling voor anderen.

Alle clubs werden natuurlijk geleid door een bestuur. Suh heeft altijd gevonden dat trainers moeten uitvoeren wat het bestuur bedenkt dat goed is voor de club. Zij geeft aan dat zij het dapper vindt van het huidige bestuur dat er in moeilijke tijden nieuwe bestuursleden komen en dat die gaan voor het welzijn van de club en het aandurven om impopulaire beslissingen te nemen. De trainer is de uitvoerende persoon. Spelers mogen ideeën inbrengen, maar de trainer bepaald.

Tot slot wil Suh nog kwijt dat zij zichzelf geen goeie trainster vindt (wij zijn dit totaal niet met haar eens) maar dat ze wel de schaapjes bij elkaar kan houden en een sociaal en heel betrokken persoon is. Ze hoopt dat ze ook na deze prachtige carrière contact zal houden met de mensen die haar een warm hart toe dragen.

Suh, alle leden van de donderdaggroep, oud leden en spelers en het bestuur willen jou bedanken voor je jaren lange inzet en betrokkenheid bij de club en de mensen die daar bij hoorden. Blijf gezond en geniet van alle jaren die nog komen gaan. Suh, het gaat je goed.

DSCF8534DSCF8564  

Contact informatie

Algemene informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Leden Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bestuurlijk: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.