Interview met Intersport Vanderveen (Aize van der Woude)

Vragen aan Aize van der Woude van Intersport Vanderveen Assen, sponsor bcA gehouden op 20 juni 2018.

Omdat Intersport Vanderveen onze badminton combinatie Assen (bcA) al ca. 10 jaar sponsort is enige aandacht hiervoor wel op zijn plaats. Daarom onderstaand interview met medewerker Aize van der Woude.

1. Wat doet Intersport Vanderveen? Hoe lang bestaan jullie?
We zijn een algemene sportwinkel. Van alle belangrijke sporten verkopen we artikelen. Intersport focust zich met name op teamsport, voetbal, outdoor, hockey en tennis. Hier en daar is er extra aandacht voor andere sporten zoals badminton maar ook bijvoorbeeld darten. Er is al een lange samenwerking tussen bcA en Intersport, ca. 10 jaar. Intersport Vanderveen bestaat ongeveer 25 jaar.

2. Wat is jouw functie binnen Intersport Vanderveen? Heb jij een specialiteit?
Ik kwam na Arno (van Wolferen, ook secretaris geweest van bcA, WvH) in de winkel. Ik ben verkoper/medewerker algemeen. Omdat we een klein team zijn (ca. 7 personen) moet iedereen in alle functionele groepen kunnen verkopen. Mijn specialiteit is racketsport (naast badminton tennis en squash). Ook wielrennen was mijn specialiteit maar daarin wordt ons assortiment wat beperkter. Schoenen verkopen vind ik ook belangrijk en leuk.

3. Waarom beveel jij Intersport Vanderveen aan?
Omdat we de grootste badmintoncollectie hebben in Assen en we zijn een persoonlijke winkel, onze gezichten veranderen niet zo gauw. Omdat ik de spelers van bcA vaak ken èn hun voorkeuren en speelstijl, kan ik daardoor onze clubleden beter in de keuze van een racket adviseren.

4. Jij werkt bij onze sponsor maar (en dat is uniek) jij geeft ook training bij onze club. Welke avonden, waar?
Ik gaf maandagavond en ooit ook de woensdag training maar ik stop vanaf komend seizoen. Ik heb dan ca. 10 jaar training gegeven. Ik zit in mijn laatste jaar van mijn master en verhuis per maart 2019 naar het midden van het land (richting Zwolle, Harderwijk of evt. Amersfoort). Ik heb HBO sportmanagement gedaan en mijn master betreft “change management” op universitair niveau. Ik heb een hele leuke baan aangeboden gekregen in een ziekenhuis. Voor die tijd kijk ik rond of er nòg iets mooiers beschikbaar is maar anders heb ik alvast een leuk perspectief. Leuk aan de baan vind ik het maatschappelijk belang; het gaat niet allen om spullen verkopen o.i.d. Wel spannend om naar het midden van het land te verhuizen; ik ben geboren en getogen Assenaar en heb daar geen familie. Mijn vriendin verhuist gelukkig mee.

5. Badminton jij zelf ook? Welke sporten doe jij verder?
Ja, bij GS bc Amor (Groninger Studenten badminton club “Alles met ons racket”) badminton ik. Hier spelen Erwin en Marco Holtrop ook. Komend seizoen speel ik daar in het eerste, want ik ben gepromoveerd uit het tweede. Ons team speelt op het één na hoogste niveau in Nederland, dus dat is best een uitdaging. Bij Amor geef ik ook nog training op dinsdag ná mijn eigen training. Ook dat is nog wel pittig soms. Naast badminton doe ik 1 à 2 keer in de week fitness. Dit deels ter versterking voor badminton (bovenbenen en buik) en deels esthetisch. Overigens is badminton een hele goede sport want je gebruikt bijna alle spiergroepen. Alleen je niet-speelarm komt er wat bekaaid af. Naast badminton doe ik bij de Aclo (studentensportcomplex in Groningen op Zerniketerrein in het noorden van de stad, WvH) ook nog tennis en squash. Uit wetenschappelijk onderzoek is ondertussen gebleken dat badminton en tennis toch prima naast elkaar beoefend kunnen worden zonder verwarring. Maar ik merk wel dat wanneer ik kort na tennissen ga badmintonnen ik de eerste 10 slagen alles uit ram.....

6. Verliefd, verloofd, getrouwd? Burgerlijke staat? Heb je kinderen?
Verliefd. Ik heb al 9,5 jaar verkering. We zijn samenwonend. We hebben (nog) geen kinderen.

7. Wat is je leeftijd? En heb je nog hobby’s naast badminton?
Zondag 24 juni a.s. wordt ik 25 jaar. V.w.b. hobby’s; ik heb al sinds mijn jeugd een fascinatie voor zakmessen. Ca. 2 jaar geleden heb ik zelf een “vikingmes” gemaakt. De laatste tijd is deze hobby er bij ingeschoten.

8. Vind je dat er nog iets bij onze club of bij het badminton in zijn algemeen zou moeten veranderen?
We zijn wel eens te veel bezig met dalende ledenaantallen. Tuurlijk is het goed dat er geworven wordt, maar je moet ook niet tevéél bezig zijn met het dalende ledenaantal. Dat wij het als club toch onderling gezellig hebben en er plezier aan beleven, daar kunnen we toch gewoon trots op zijn? En die gedachte zou de club toch een swing kunnen geven? In principe is badminton een wat elitaire, dure (door shuttleverbruik) en best lastig te leren sport en daardoor niet zo toegankelijk (als sommige andere sporten). In snel veranderende tijden dat iedereen snel resultaat wil zien is het een wonder dat badminton nog zo groot is/was. De afgelopen jaren hebben we de opkomst gezien van fitness, outdoor (o.a. hardlopen) en nieuwe sporten als bijv. windsurfen en freerunning. Ook dames voetbal heeft aantrekkingskracht net zoals volleybal veel aanwas krijgt door mini-volleybal en circulatievolleybal. Badminton heeft dus heel veel concurrentie.

9. Uiteraard vind ik dat we als leden van onze badmintonclub vooral onze spullen bij jou als sponsor moeten kopen. Maar waarom vind jij dat ook; waarom moeten wij bij jullie shoppen en niet bij een willekeurige andere winkel of op internet?
Behalve wat ik al zei bij vraag 3; rackets en schoenen hebben heel veel verschillende eigenschappen. Die moet je voelen en dat kan niet online. We hebben de hele collectie van Yonex en Carlton (echte “badminton-merken”, WvH) en specifieke wensen kunnen via ons geregeld worden. Je krijgt als bcA lid 10% korting op de hele collectie, ook op mode dus ook daarvoor kun je langskomen....

10. Zijn er nog leuke acties de komende tijd bij Intersport Vanderveen? Wellicht speciaal op badmintongebied?
Eén van de acties die we vaak herhalen; als je je racket komt laten bespannen krijg je er een gratis grip bij. En ook bij bespannen krijg je persoonlijk advies. En er zijn ook regelmatig acties buiten badminton.

11. Wil je zelf nog wat kwijt?
Vanuit Intersport vinden we de samenwerking met bcA heel fijn. De samenwerking zorgt dat je als medewerker van een sportzaak dieper met een sport kan bezig zijn, het zorgt voor extra ontwikkeling en expertise. Het liefst hebben we in elke sport een samenwerking, dan krijg je veel meer informatie. Dat is o.a. nuttig voor de inkoop. Bijvoorbeeld welke schoenen werken goed bij badminton? Zonder contact zou de inkoop meer standaard zijn.